معرفی رشته مدیریت آشپزی و قنادی

اگه عاشق غذایین و با آشپزی حال می کنین، رشته مدیریت آشپزی و قنادی مناسب شماست. آشپزی هنریه که مواد اولیه و خام رو به انواع غذاهای خوشمزه و لذت بخش تبدیل میکنه و آشپز فردیه که این هنر رو به خوبی داره.

امروزه مردم دوست دارن که غذاهای مختلف و متنوعی بخورن. با فرهنگ غذایی کشورهای دیگه آشنا بشن و غذاهاشون رو تست کنن. این تنوع غذایی رو میشه با ورود غذاها از کشورهای دیگه یا با تغییرات کوچکی در غذاهای محلی هر کشور ایجاد کرد. همانطور که میدونین امروزه خانم ها هم دوش به دوش آقایون در بیرون از خونه کار میکنن و چون خیلی وقت آشپزی ندارن تمایل به استفاده از غذاهای رستوران و فست فودها زیاد شده. همه ی این عوامل باعث میشه که وجود آشپزهای ماهر و متبحر لازم باشه.

برای آشنایی بیشتر با رشته مدیریت آشپزی و قنادی در ادامه اطلاعات بیشتری در مورد مسئولیت ها و وظایف، دانش و مهارت مورد نیاز، تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل، بازارکار و فرصت شغلی، میزان درآمد آشپز رو توضیح میدیم. پس با ما باشین. (:

 

ویژگی های مورد نیاز برای رشته مدیریت آشپزی و قنادی

در انتخاب یه شغل صحیح و درست، خیلی عوامل تاثیرگذاره مثل ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و غیره. برای موفق شدن در این کار هنرجو باید علاقه زیادی به غذا و آشپزی داشته باشه. همچنین باید در فرآیند تهیه غذاهای مختلف و تزئینات ویژه آن، خلاقیت داشته باشه. باید صبور باشه و بتونه فشار کاری زیاد رو تحمل کنه. و با وجود سختی ها و فشارهای زیاد کار، این شغل براش بسیار جذاب و لذت بخش باشه.

ویژگی های مورد نیاز برای رشته مدیریت آشپزی و قنادی

ویژگی های مورد نیاز برای رشته مدیریت آشپزی و قنادی

هنرجوی این رشته باید بدونه که در آینده ساعت کاری طولانی و فشرده ای خواهد داشت و ممکنه از صبح تا نصف شب سر کار باشه که البته بسته به محل کارش می تونه زمان کاریش کمتر یا زیادتر بشه. بیشترین حجم کاری معمولا در آخر هفته ها و روزهای تعطیل هستش چون در این روزها مشتریان بیشتری به رستوران ها میرن. آشپزخانه که محل کار آشپزهاست، اغلب گرم و مرطوب و در زمان های سرو غذا خیلی شلوغ میشه. آشپز باید همیشه لباس های سفید و کلاه مخصوص آشپزی رو برای رعایت نکات بهداشتی بپوشه. تعدادی از ویژگی های لازم برای موفق شدن در این رشته رو در طرح زیر آوردیم.

 ویژگی های مورد نیاز برای رشته مدیریت آشپزی و قنادی

شرایط و مهارت های لازم برای ورود به رشته مدیریت آشپزی و قنادی چیه؟

خیلی از آشپزها در قدیم به صورت تجربی وارد این شغل می شدن. اما امروزه آشپزی یک حرفه تخصصی شده و برای اینکه به این شغل وارد بشین باید تخصص و دانش لازم رو یاد بگیرین. هنرجوهایی که به این رشته علاقه مندن میتونن بعد از گذروندن سال نهم و در صورت آوردن امتیاز لازم در هدایت تحصیلی به رشته کاردانش و زمینه خدمات وارد شده و رشته مدیریت آشپزی و قنادی رو برای تحصیل انتخاب کنن. البته باید توانایی جسمی و حرکتی برای آموزش دروس عملی مهارت های مربوطه رو هم داشته باشن. اگه دوست دارن که به دانشگاه برن، می تونن در دانشگاه علمی و کاربردی در رشته آشپزی تا مقطع کارشناسی و یا در دانشگاه های دیگه در رشته مدیریت هتلداری که آشپزی زیرمجموعه آن هست ادامه تحصیل بدن. افرادی که در رشته های دیگه تحصیل کردن و یا نمیخوان به دانشگاه برن، می تونن در آموزشگاه هایی که زیرنظر سازمان فنی و حرفه ای هست دوره های مختلف آشپزی ببینن و مدرک معتبر بگیرن. مدرک سازمان فنی و حرفه ای ایران در سطح بین الملل اعتبار داره و بسیاری از کشورها آن رو قبول دارن.

 

دروس رشته مدیریت آشپزی و قنادی در پایه دهم، یازدهم و دوازدهم چی هستن؟

رشته مدیریت آشپزی و قنادی علاوه بر داشتن دروس عمومی و پایه که در همه ی گرایش‌ها مشترکه، دروس مهارتی مختلف هم داره که شامل دروس شیمی، زیست شناسی، آشنایی با مایکروویو، آشپز هتل درجه ۱، آشپز هتل درجه ۲، آشپز سنتی، قناد هتل، دسرساز بین المللی، آشپز مخصوص روز، دسرساز سنتی، سرآشپز کل آشپزخانه و قنادی هتل، سالادساز و اردورساز، معادن کل آشپزخانه و قنادی هتل، نانوای نان حجیم و نیمه حجیم، استاندارد مهارت اختیاری  و کارورزی هست. در مجموع ۴۲ ساعت دروس عمومی، ۴۵ ساعت شایستگی های فنی، ۵ ساعت دروس اختیاری، ۹ ساعت شایستگی های غیرفنی، ۴ ساعت شایستگی های پایه فنی و مجموع کل ساعات آموزشی ۱۰۵ ساعت است که ما هر یک از دروس رو به صورت کامل و به تفکیک نام درس، تعداد ساعت در هر یک از پایه های دهم، یازدهم و دوازدهم در جدول زیر آوردیم.

ردیفدامنه محتواییپایه دهمپایه یازدهمپایه دوازدهم
نام درسساعتنام درسساعتنام درسساعت
۱تربیت دینی و اخلاقیتعلیمات دینی (دینی، قرآن و اخلاق) ۱۲تعلیمات دینی (دینی، قرآن و اخلاق) ۲۲تعلیمات دینی (دینی، قرآن و اخلاق) ۳۲
عربی، زبان قرآن ۱۱عربی، زبان قرآن ۲۱عربی، زبان قرآن ۳۱
۲زبان و ادبیات فارسیفارسی ۱۲فارسی ۲۲فارسی ۳۲
۳زبان های خارجیزبان خارجی ۱۲زبان خارجی ۲۲
۴خوشه دروس: مطالعات اجتماعیجغرافیای عمومی و استان شناسی۲تاریخ معاصر۲علوم اجتماعی۲
۵خوشه دروس:

انسان و سلامت

تربیت بدنی ۱۲تربیت بدنی ۲۲تربیت بدنی ۳۲
انسان و محیط زیست۲سلامت و بهداشت۲
آمادگی دفاعی۳
۶خوشه دروس: انسان و مهارت های زندگیدرس انتخابی (۱- هنر ۲- تفکر و سواد رسانه ای)۲مدیریت خانواده و سبک زندگی۲
۷خوشه دروس: شایستگی های غیرفنیالزامات محیط کار۲کارگاه نوآوری و کارآفرینی۳اخلاق حرفه ای۲
درس انتخابی (۱- کاربرد فناوری های نوین ۲- مدیریت تولید)۲
۸خوشه دروس: شایستگی های پایه فنی (ریاضی، فیزیک، شیمی، زیست شناسی)شیمی۲
زیست شناسی۲
۹خوشه دروس: شایستگی های فنیاستانداردها:استانداردها:استانداردها:
آشنایی با مایکروویو کد ۱/ ۱/ ۹۴/ ۳۱- ۵ ساعت ۴۰۱آشپز هتل درجه ۲ کد ۲/ ۲/ ۳۷/ ۳۱- ۵ ساعت ۲۱۸۷آشپز هتل درجه ۱ کد ۲/ ۱/ ۳۷/ ۳۱- ۵ ساعت ۱۵۴۵
آشپز سنتی کد ۲/ ۱/ ۳۲/ ۳۱- ۵ ساعت ۱۳۰۴قناد هتل کد ۲/ ۱/ ۶۲/ ۷۶- ۷ ساعت ۱۸۰۶دسرساز بین المللی کد ۱/ ۱/ ۳۷/ ۷۶- ۷ ساعت ۱۵۰۵
آشپز مخصوص روز کد ۲/ ۱/ ۳۱/ ۳۱- ۵۳دسرساز سنتی کد ۲/ ۱/ ۳۵/ ۷۶- ۷ ساعت ۹۶۴سرآشپز کل آشپزخانه و قنادی هتل کد ۲/ ۱/ ۲۲/  ۳۱- ۵ ساعت ۱۶۰

 

۵
سالادساز و اردورساز کد ۱/ ۱/ ۹۹/ ۳۱- ۵ ساعت ۷۰۲معادن کل آشپزخانه و قنادی هتل کد ۲/ ۱/ ۲۳/ ۳۱- ۵ ساعت ۶۰۲
 نانوای نان حجیم و نیمه حجیم کد ۲/ ۱/ ۳۷/ ۷۶- ۷ ساعت ۷۸۲
 استاندارد مهارت اختیاری ساعت ۱۶۰۵
کارورزیتجمیعی*
جمع۳۴جمع۳۶جمع۳۵
۱۰برنامه ویژه مدرسهزمینه سازی برای اجرای بند ۵-۵ سند تحول بنیادین و بند ۲-۱۳ برنامه درسی ملی مشتمل بر عناوینی مانند: پژوهش و ارائه خلاقانه (سمینار)، یادگیری پروژه محور و آموزش مهارت تامین معاش حلال (سالانه ۵۰ تا ۱۰۰ ساعت)

* کارورزی متناسب با رشته مهارتی ۲۴۰ ساعت اجرا می شود.

 یک  فارغ التحصیل رشته مدیریت آشپزی و قنادی به چه توانمندی هایی میرسه؟

یک  فارغ التحصیل رشته مدیریت آشپزی و قنادی به چه توانمندی هایی میرسه؟

هنرجویان در این رشته علاوه بر اینکه دروس عمومی رو میگذرونن ۱۲ استاندارد مهارت شغلی رو هم یاد میگیرن و در انتهای هر استاندارد به توانایی‌های زیر میرسن:

  • -استاندارد نانوایی نان حجیم و نیمه حجیم: هنرجو با گذروندن این استاندارد هم با انواع نان‌های سنتی و ماشینی آشنا میشه و هم باید بتونه حداقل ۱۰ نوع نان رو تهیه کنه.
  • -استاندارد آشپز مخصوص روز: در این استاندارد هنرجو باید طرز تهیه انواع غذاهای روز شامل خورش‌ها و کباب‌ها رو یاد بگیره.
  • -استاندارد سالادساز و اردور ساز: هنرجو در این استاندارد با انواع سالادها و اردورهای ایرانی و فرنگی آشنا میشه و میتونه انواع سالادها رو تهیه کنه و آرایش و تهیه سس‌ها رو هم یاد میگیره.
  • -استاندارد آشپزی با ماکروویو: هنرجو در این مهارت با دستگاه موج پز با کارکرد و نگهداری آن و پخت غذا توسط این دستگاه آشنا میشه و توانایی پخت با این دستگاه رو یاد میگیره.
  • -آشپز سنتی: در این استاندارد هنرجو پخت انواع غذاهای ایرانی و فرنگی رو یاد میگیره و می‌تونه به عنوان کمک آشپز فعالیت کنه.
  • -استاندارد آشپز هتل درجه ۲: در این استاندارد هنرجو میتونه انواع ماکارونی، پلو، ساندویچ، میگو، ماهی، کباب، حلیم، شامی، تاس کباب، پوره و دلمه رو بپزه.
  • -استاندارد آشپز هتل درجه ۱: در این استاندارد هنرجو می‌تونه انواع اردوها، خورشت‌ها، سوفله و سبزیجات، کوکتل، ته‌چین، کباب، کتلت و … رو بپزه.
  • -استاندارد قنادی هتل درجه ۱: هنرجو در این استاندارد تهیه انواع خمیرهای شیرینی، انواع کیک‌ها، پای، تارت، سوفله، دسر، بستنی و نوشیدنی رو یاد میگیره.
  • -استاندارد معاون کل آشپزخانه و قنادی هتل: هنرجویان در این دوره شایستگی طراحی منو و شناخت آن، مدیریت کیفیت و نگهداری مواد اولیه، مدیریت بهره‌وری و کنترل هزینه غذا و نوشابه و سرپرستی آشپزخانه و قنادی هتل و مدیریت پرسنل و آماده سازی واحد کار رو یاد میگیرن.
  • -استاندارد دسرساز سنتی: هنرجو بعد از گذروندن این استاندارد میتونه انواع دسرهای سنتی ایرانی شامل شله‌زرد، کاچی، حلوا، رنگینک رو تهیه کنه.
  • -استاندارد دسرساز بین‌المللی: هنرجو در این دوره نحوه تهیه انواع دسرهای بین‌المللی مثل ترامیسو، کارامل‌ها و کافی‌شاپ رو یاد میگیره.

۱۲- سرآشپز کل آشپزخانه و قنادی هتل: هنرجو بعد از گذروندن این مهارت میتونه آشپزخانه رو تجهیز و طراحی کنه و همچنین توانایی برنامه‌ریزی محیطی و مدیریت تولید و شناخت انواع شیرینی و دسر رو خواهد داشت.

وظایف یک آشپز چیه؟

آشپز غذاها رو با روش های مختلف تهیه می کنه. در آشپزخانه های بزرگ معمولا هر آشپز مسئول یک نوع از غذاها مثل نان ها، کباب ها، سوپ ها و یا پلوها هستش. وظایف اصلی یک آشپز رو در طرح زیر آوردیم.

وظایف یک آشپز چیه؟

وظایف یک آشپز چیه؟

 

آینده شغلی رشته مدیریت آشپزی و قنادی چطوره؟

برای پیشرفت در شغل آشپزی باید صبر زیادی داشته باشین چون روند اون معمولا خیلی کنده. گاهی آشپزهای تازه کار سال ها باید در آشپزخانه یک کار یکسان رو انجام بدن. آشپز حرفه ای در نهایت می تونه سرآشپز بشه. البته افرادی که سرمایه کافی دارند، میتونن برای خود رستوران، فست فود و یا مرکز تهیه غذا راه بندازن و از اول بشن خانم یا آقای آشپز!! و اگه کارشون گرفت و موفق شدن میتونن به مرور آشپزهای دیگه ای استخدام کنن و خودشون کار مدیریت اونجا رو انجام بدن.

در خصوص وضعیت استخدام و بازار کار این رشته، آمار درست و دقیقی نیس. اما با توجه به اینکه مردم روز به روز بیشتر از فست فودها و رستوران ها استفاده میکنن و این مکان ها هم در حال افزایش هست پس واضحه که آشپزهای ماهر و با تجربه فرصت های شغلی خوبی رو دارن.

فارغ التحصیلان این رشته می تونن در مکان های مختلف از جمله هتل ها، رستوران ها، فست فودها، مراکز تهیه غذا و یا آشپزخانه های صنعتی کار کنن. با داشتن تجربه و صلاحیت کاری کافی می تونن سر آشپز یا مدیر آشپزخانه بشن. همچنین می تونن مدیر رستوران بشن و به صورت کیترینگ با سازمانها و شرکت های مختلف قرارداد ببندن. میتونن کارت مربیگری از سازمان فنی و حرفه ای بگیرن و در هر آموزشگاهی رشته قنادی و آشپزی  رو تدریس کنن یا اینکه در کارگاه های قنادی کار کنن یا از قنادی ها سفارش بگیرن و کارهاشون رو تحویل بدن. همچنین می تونن به طور مستقل کار کنن و برای خود رستوران، فست فود یا مرکز تهیه غذا راه اندازی کنن.

آشپزهای ماهر و با تجربه که دوره های آموزشی لازم رو گذروندن، می تونن با اخذ مجوزهای لازم آموزشگاه های آموزش آشپزی تاسیس کنن و به علاقه مندان این شغل آموزش بدن. در در بعضی از کشورهای جهان مثل کانادا و استرالیا تعداد و تنوع رستوران نسبت به ایران خیلی بیشتره و در نتیجه فرصت های شغلی زیادی برای آشپز و سرآشپز وجود داره. آشپزهای با سابقه که برخی مدارک بین المللی آشپزی رو هم دارن، می تونن در این کشورها فرصت های شغلی خوبی رو پیدا کنن و حقوق خوبی هم بگیرن.

فارغ‌التحصیلان بعد از تموم شدن تحصیلات خود در دانشگاه میتونن در مشاغل زیر فعالیت کنن.

میزان درآمد یک آشپز چطوره؟

میزان درآمد یک آشپز چطوره؟

میزان درآمد یک آشپز چطوره؟

اطلاعات دقیق و رسمی ای از میزان درآمد آشپز در ایران وجود نداره. آشپزهای تازه کار و افرادی که در فست فودهای متوسط کار می کنن، معمولا حقوق پایه وزارت کار به علاوه مبلغ کمی اضافه بر آن رو می گیرن. آشپزهایی که در فست فودها و رستوران های خوب استخدام می شن حقوق بالاتری می گیرن. درآمد آشپزهای رستوران های سطح بالا و لوکس و سرآشپزها هم خیلی بیشتر هستش و شاید بشه گفت به ماهی ۵ تا ۶ میلیون می رسه.

شرایط ادامه تحصیل در رشته مدیریت آشپزی و قنادی چطوره؟

شرایط ادامه تحصیل در رشته مدیریت آشپزی و قنادی چطوره؟

هنرجویان بعد از فراغت از تحصیل می‌تونن دردانشگاه ها در مقاطع بالاتر در رشته‌های ذیل ادامه تحصیل بدن. دوره‌های کاردانی بدون آزمون و کارشناسی و کارشناسی ارشد با آزمون، دانشجو می‌گیرن.

۱) کاردانی آشپزی ۲) کاردانی پذیرایی و تشریفات ۳) کاردانی قنادی ۴) کاردانی آشپزی و قنادی بین‌المللی ۵) کاردانی مهمانداری هواپیما ۶) کارشناسی هتلداری ۷) کارشناسی گردشگری ۸) کارشناسی ارشد مدیریت هتلداری ۹) کارشناسی ارشد مدیریت گردشگری.

لیست هنرستان های رشته مدیریت آشپزی و قنادی

ردیفنام هنرستانمنطقهشماره تلفنآدرس
۱پارسیان۲۴۴۶۰۷۶۸۰خ اشرفی اصفهانی- خ گلستان شرقی- بعد از خ پارک
۲وحدت۴۷۷۸۸۹۸۳۵رسالت- خ فرجام- خ سراج- گلستان
۳حافظ۵۴۴۷۰۲۸۳۹نرسیده به دهکده المپیک- زیبا دشت بالا

خ علیزاده – بوستان

۴والعصر۱۶۵۵۰۶۰۱۵۸نازی آباد- خ اکبر مشهدی- روبروی مسجد امام حسن (ع)
۵لیلی موفقیان۱۸۶۶۶۹۰۷۵۴بلوار یافت آباد- میدان معلم- خ تختی

 

 

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *