رشته صنایع غذایی

کنسرو- صنایع غذایی وقتی اسم رشته صنایع غذایی به گوشمون میخوره ناخودآگاه به یاد کنسرو ماهی و کمپوت گیلاس میوفتیم. البته خیلی هم دور از واقعیت نیست. اینا مثالهایی از غذاهاییه که صنعتی شده اما واقعیت این رشته چیه؟فارغ التحصیلای این رشته فقط میتونن کمپوت درست کنن یا کارای دیگه ای هم بلدند؟اگه کمی حس کنجکاویتون گل کرده، پیشنهاد میکنم حتما ادامه مطلب رو بخونید.

آشنایی با رشته صنایع غذایی

آشنایی با رشته صنایع غذایی

برای اینکه در مورد رشته صنایع غذایی آشنایی پیدا کنی، در ابتدا لازم هست که در مورد اهمیت غذا اطلاعاتی داشته باشی. از چندین سال قبل که انسان بر روی این زمین خاکی زندگی میکنه، نیاز به تغذیه داشته تا حس گرسنگی اش رو برطرف کنه. در همون زمانها هم از گیاهان باغی و زراعی استفاده میکرده و نقش کشاورزی از قبل پررنگ بوده اما با گذشت زمان و پیشرفت؛ این نقش بیشتر از قبل شده. به طوری که امروزه کشاورزی یکی از بخش های مهم اقتصادی در کشور است و بیشتر نیازهای غذایی مردم رو رفع میکنه.  اینجاست که صنایع غذایی خودش رو بیشتر نشون میده. صنایع غذایی توی شکوفایی اقتصادی کشور نقش مهمی داره. از زمانهای قبل، مردم این دغدغه رو داشتن که بخشی از غذایی که درست میکنن، از طریق یه سری عوامل فاسد میشه یا در بعضی از فصلها به بخشی از منابع تازه دسترسی نداره. این تفکرات، انسان رو وادار میکرد تا روشی پیدا کنه تا بتونه برای مدت طولانی غذاش رو نگهداری کنه. یه چندتا روش هم برای اینکار یاد گرفتن مثه خشک کردن غذا با نور خورشید یا شور کردن اون! بعدها هم روشهای دیگه ای مثه انجماد و پاستوریزه کردن مطرح شد. به مرور این شیوه ها کمک کرد تا مردم بتونن ، به منابع غذایی در هر زمانی که لازم دارن، دسترسی پیدا کنن.

از علم صنایع غذایی توی روش تولید، بسته بندی و نگهداری مواد غذایی استفاده میشه. رشته صنایع غذایی در گروه کشاورزی هنرستان قرار داره. کسی که وارد این رشته میشه، میتونه دانش و مهارت کافی رو در مورد تولید مواد غذایی ، بدست بیاره. همچنین در مورد نگه داری و بسته بندی صنایع غذایی به طور کافی، مهارت پیدا کنه. فارغ التحصیل این رشته، در مورد شرایط و نکته های بهداشتی هم اطلاعات پیدا میکنه و به کیفیت غذا هم اهمیت میده.

 تاریخچه صنایع غذایی در ایران

بر خلاف اکثر رشته ها، تاریخچه دقیقی از صنعت مواد غذایی جایی ثبت نشده اما کارخانه های یک و یک و مهرام اولین کارخانه ها یا بهتره بگیم کارگاه های صنعتی تولید سس و کمپوت بودن که در ایران تاسیس شدن.

فارغ التحصیلان رشته صنایع غذایی

فارغ التحصیلان رشته صنایع غذایی کجا میتونن مشغول به کار بشن  و چه کارایی میتونن انجام بدن؟

در رشته صنایع غذایی، شما تکنولوژی صنایع غذایی مختلف از جمله تولید لبنیات، غلات، گوشت، روغن، قند، سبزیجات و میوه جات رو یاد میگیرید. علاوه بر اینها، روشهای نگهداری مواد غذایی، بسته بندی و کنترل کیفی مواد غذایی رو به شما  آموزش میدن. یعنی دانشجو یاد می گیره که چجوری عمر مواد غذایی را ضمن حفظ کیفیت و ارزش غذایی آن، طولانی تر کنه. در کل فارغ التحصیلای این رشته در سه شاخه کلی زیر میتونن فعالیت کنن.

۱- در کارخانه های مواد غذایی به عنوان مسئول فنی، کنترل کیفی و تحقیق و توسعه

۲- استاد دانشگاه و عضو هیئت علمی دانشگاه(به شرطی که در آزمون جامع دکتری قبول بشین و مدرک معتبر داشته باشین)

۳- کار در شرکت های بازرگانی مواد غذایی

برای ورود به رشته صنایع غذایی به چه مهارت و دانشی لازم داری؟

افرادی که وارد این رشته میشن باید بتونن کار تیمی انجام بدن. مسئولیت پذیر باشن. اونها باید به موضوعات روش های تولید مواد غذایی، توزیع و فروش اونها و همین طور کار در کارخانجات تولید مواد غذایی علاقه مند باشن.

توی این رشته چه درسهایی میخونی؟

طی دورانی که توی هنرستان در این رشته مشغول به تحصیل میشی، درسهای مختلفی رو در مورد صنایع غذایی میخونی. البته یه سری درسها به صورت عمومی است و یه سری درسها هم مختص برای این رشته طراحی شده. در اینجا لیست درسها آورده شده تا آشنا بشی.

دروس عمومی این رشته: دین و زندگی ۲و۳ – ادبیات و زبان فارسی- زبان انگلیسی ۲و۳ –ریاضی ۲- عربی۲٫

دروس اختصاصی سه ساله دوم  صنایع غذایی :

در زیر برنامه درسی سه ساله دوم رشته صنایع غذایی آورده شده است.

دهم صنایع غذایی

 

یازدهم صنایع غذایی

دوازدهم صنایع غذایی

آیا رشته صنایع غذایی به دردت میخوره؟

بعد از آشنا شدن در مورد این رشته؛ نیاز است تا بدونی که آیا این رشته برات مناسبه و به دردت میخوره. در این باره بهتره بدونی که تو باید به این رشته علاقه و گرایش داشته باشی و به مطالعه در مورد غذا و هر چی که مربوط به محصولات غذایی است، کنجکاو باشی.  از طرفی هم باید که توی درس هایی مثه زیست شناسی و ریاضی هم از هوش و استعداد خوبی برخوردار باشی. به این دلیل که این درسها توی این رشته خیلی به کار میاد. بعد هم باید بدونی که اگه قرار به ادامه تحصیل باشی، نیاز داری که توی کارخانه ها کار کنی پس از نظر جسمی هم دارایی توانمندی باشی و بتونی از عهده کار بربیایی و همچنین دقتت هم باید بالا باشه و حواست رو جمع کنی که محصولات رو به درستی بررسی کنی. نکته دیگه این که به بوی مواد غذایی و شیمیایی حساس نباشی.

 اهمیت رشته غذایی توی جامعه چجوریه؟

توی جامعه امروزه، با توجه به اینکه جمعیت هم روز به روز بیشتر میشه؛ نیاز به غذا هم بیشتر شده و باید جوری هم برنامه ریزی بشه که توی مصرف محصولات غذایی دقت بشه و از روشهای درستی توی نگه داری، بسته بندی و…استفاده بشه. در این مواقع لازمه از کسی که در مورد صنایع غذایی مطالعه داشته و در این زمینه تخصص داره، استفاده کرد. رشته صنایع غذایی به کمک میاد تا به سلامت مردم توجه کنه و به کیفیت غذا هم اهمیت داده بشه. پس این رشته خیلی در آینده تغذیه مردم و اقتصاد کشور موثر است.

 ادامه تحصیل توی رشته صنایع غذایی چطوره؟

بعد از اینکه توی هنرستان به شناخت خوبی در مورد صنایع غذایی پیدا کردی، شاید دوست داشته باشی که ادامه تحصیل بدی. این میتونه تصمیم درستی باشه برای اینکه میتونی در آینده مهندس صنایع غذایی بشی و از لحاظ موقعیت کاری توی جایگاه بهتری باشی. البته لازمه که توی کنکور سراسری شرکت کنی و در صورت قبولی وارد دانشگاه های فنی و حرفه ای بشی و بعد از دریافت مدرک کاردانی  به ادامه تحصیل تا مقطع لیسانس ادامه بدی. اگر هم که دوست داشته باشی بعد  اینکه دیپلم گرفتی، میتونی توی کارخانه های مواد غذایی به کار مشغول بشی. ولی هر چه سطح علمیت بیشتر باشه، میتونی آینده بهتری هم داشته باشی.

چه شناختی در مورد بازار کار و آینده شغلی این رشته داری؟

میتونی به عنوان تکنسین کارخانه توی بخشهای مختلف همکاری کنی. مثه تکنسین کنترل کیفی،  تکنسین آزمایشگاههای میکروبیولوژی، تکنسین پخت غذا، تکنسین کارخانجات فراورده های دامی و گیاهی. اگه هم که ادامه تحصیل بدی و مدرک مهندسی صنایع غذایی داشته باشی، میتونی به عنوان کارشناس توی اداره کنترل و نظارت مواد غذایی یا اداره صنایع غذایی مشغول به کار بشی و همینطور میتونی به عنوان مسئول فنی و یا مدیر تولید کارخانجات فعالیت کنی. البته این موضوع  بستگی به توانایی فردی و علمی خودت هم داره و میتونی شغلهای متفاوتی رو انتخاب کنی.  در هر صورت از نظر بازار کاری مشکلی نداری بخاطر اینکه رشته صنایع غذایی یه ضرورت توی جامعه است. اگر هم تمایل داری میتونی به ادامه تحصیلت برسی و حتی تا مقطع دکترا هم میتونی ادامه بدی و شاید هم دوست داشته باشی که به عنوان استاد دانشگاه به تدریس مشغول بشی. انتخاب علاقه کاریت با خودته ولی اینجا یه سری شغل های دیگه هم برات میارم تا بدونی که این کارها رو هم میتونی انجام بدی.

مثلا: مدیریت فنی تولید کارخانجات  رو به عهده بگیری یا مسئولیت آزمایشگاه رو قبول کنی. همچنین میتونی فعالیتهای تحقیقاتی برای بهبود کیفیت تولید محصولات غذایی داشته باشی،  در مورد ساخت محصولات جدید و کاهش ضایعات ایده بدی، میتونی در مورد کیفیت محصولات غذایی و نحوه بسته بندی نظارت داشته باشی و همچنین میتونی مشاوره علمی به واحدهای تولیدی ارائه بدی.

امکان ادامه تحصیل این رشته چجوریه؟

توی جدول زیر که بر اساس آخرین تغییرات اعلام شده از سازمان سنجش هست، ظرفیت تمام دانشگاه هایی که امکان ادامه تحصیل در این رشته رو برای شما فراهم کردن، آورده شده. در ضمن برای ورود به دانشگاه باید کنکور بدید.

دانشگاه های صنایع غذایی

چه مهارت های در این رشته یاد میگیری؟

در سال دهم ابتدا شما با ساختار مواد غذایی آشنا میشید بعد یاد میگیرید چه عواملی باعث میشن مواد غذایی خراب بشن.  روش های نگهداری مواد غذایی رو یاد میگیرید. از جمله جالب ترین درسهایی که یاد میگیرید، آشنایی با گیاهان دارویی و نحوه فرآوری این نوع گیاهان هست. مثلا یاد میگیرید که چجوری میوه خشک درست کنید، عرقیات گیاهی تهیه کنید و دمنوش های گیاهی درست کنید. همچنین با تولید فرآورده های لبنی و  نحوه نگهداری این محصولات آشنا میشید.  در این درس که شامل ۵ بخش هست شما با تولید ۵ محصول اصلی لبنی از جمله :۱- تولید شیر ۲- تولید ماست و دوغ و کشک ۳- تولید بستنی ۴- تولید پنیر ۵- تولید کره و خامه آشنا میشید. در سال یازدهم با تولید انواع محصولاتی که میشه از غلاتی مثل گندم و جو تهیه کرد آشنا میشید که به ۵ بخش اصلی تقسیم میشه. ۱- تولید نون سنتی ۲- تولید نون صنعتی ۳- تولید انواع شیرینی آردی ۴- تولید بیسکوییت ۵- تولید فرآورده های خمیری (مثل ماکارونی، رشته و …) همچنین در این سال تحصیلی، با بخش جالب و خوشمزه تولید کمپوت آشنا میشید. در سال دوازدهم هم به طور تخصصی، بسته بندی و اصول اون رو به طور کامل بهتون آموزش میدن.

 

مطالب مرتبط

۲ دیدگاه‌

  1. دی ۴, ۱۳۹۶

    […] رشته صنایع غذایی […]

  2. بهمن ۲۶, ۱۳۹۶

    […] صنایع غذایی […]

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *